בניית פרגולה

בניית פרגולה

בניית פרגולה היא מלאכה הדורשת לא רק מקצועיות וניסיון בעבודה בעץ אלה גם יכולות תכנון הנדסי ועיצוב.

יש והמבקשים להקים פרגולה, אם הם בעלי התכונות שתוארו (לפחות ברמה מינימאלית), מחליטים לבצע זאת בעצמם. אולם על פי רוב בניית פרגולה, במיוחד מן הסוגים המורכבים יותר, ראוי שתבוצע על ידי בעלי מקצוע.

בניית פרגולה

בניית פרגולה

יתרון חשוב נוסף שיש למקימי פרגולות מקצועיים הוא שברשותם נמצאים כל כלי העבודה הדרושים, כלי עבודה אשר אפילו אם נמצאים ברשותם של השוקלים לבצע את הבנייה בעצמם הרי שהם וודאי מן הסוג הביתי ואיכותם נמוכה בהרבה.

מטבע הדברים גם בין מקימי הפרגולות המקצועיים ישנם טובים יותר או פחות , לכן לפני שמחליטים ממי להזמין בניית פרגולה כדאי ללמוד מעט על הנושא, להבין יותר כך שניתן יהיה לבחור בצורה מושכלת בין ההצעות.

יתרונותיה של הפרגולה

באופן עקרוני תפקידה של הפרגולה הוא לספק הצללה. במשך השנים החלו להתקין בחלק מן הפרגולות גג שמספק מסתור גם מגשם. מעבר לתפקידיה הפרקטיים לפרגולה פוטנציאל לשמש אלמנט בעל נוכחות המשפיע על האווירה והעיצוב של האזור בו היא ניצבת.

לעיתים משלבים בניית פרגולות עם בניית דקים, תכונותיו ותפקידיו של הדק (מבחינה מעשית וכאלמנט עיצוב) מתאימים ליתרונותיה של הפרגולה וביכולתם להשלים אותם.

בניית פרגולה בחצר, במרפסת או על גג יוצרת פינה נעימה בה ניתן לקחת פסק זמן לעצמך, לארח, לשבת וליהנות מגינה מעוצבת. יתרונות אלה הם שהפכו פרגולות למבוקשות ונפוצות כל כך בישראל.

פרגולה יכולה לעמוד באופן עצמאי כשהיא נתמכת מכל צדדיה על ידי עמודים או להיבנות כך שחלקה מקובע אל מבנה קיים. לפרגולות רבות צד אחד המקובע אל קיר ובו דלת (לעיתים דלת הזזה רחבה) כך הן משמשות גם כמעין סוכך על המפתן.

על מנת שפרגולה תמלא את התפקיד המיועד לה ובה בעת תשתלב ותתרום לעיצוב, למראה ולאווירה באזור כולו חייבת הקמתה להיות מתוכננת בקפידה והביצוע מדויק ואיכותי.

שלבי בניית פרגולה

בדרך כלל בניית פרגולה מתבצעת לפי השלבים הבאים:

– תכנון, לאחר שמגדירים היכן ובאיזה גודל תהיה הפרגולה המתוכננת מומלץ להכין שרטוט המתאר את כל מרכיביה ומידותיהם. לפי שרטוט זה ניתן להכין את חומרי הגלם כך שעבודת הבניה תתנהל בצורה חלקה.

– קיבוע יסודות, ככל מבנה גם פרגולה זקוקה לנקודות העוגנות אותה אל הקרקע או אל מבנה קיים. לעיתים נדרשת יציקת יסודות בבטון ולעיתים די בקיבוע בסיסים עבור הקורות אל משטח בטון / רצפה או קיר.

– עמודים ושלד, בשלב זה מורכב המבנה התומך של הפרגולה.

– גג, אלמנטים דקורטיביים, הצללות נוספות ומרזבים. על המבנה התומך מורכב הגג (בין אם מדובר בגג להצללה בלבד או כזה הכולל חיפוי בלוחות אטומים למים), מתווספים אלמנטים דקורטיביים כגון פיתוחי עץ למיניהם, מותקנות הצללות נוספות כגון רשתות עץ במיקומים נבחרים לאורך הדפנות. אם יש צורך ניתן להתקין מרזבים לניקוז מבוקר של מי גשמים.

בניית פרגולות

מזה שלושה עשורים שפרגולות הולכות וצוברות פופולאריות בארץ. פרגולה משלבת אלמנטים שימושיים ואסטטיים. היא בעלת נוכחות ומשפיעה רבות על המראה והאווירה באזור בו היא מוקמת, פרגולה מייצרת אזור מוצלל, לעיתים גם מוגן מגשם, אשר נעים לשהות בו. אין פלא שבעלי בתים ועסקים רבים בוחרים להקים פרגולות בגינות ומרפסות.

בניית פרגולות היא תורה כשלעצמה, רוב הפרגולות נבנות מעץ (אולם ישנן גם פרגולות מתכת), בכל פרגולה משולבים גם חומרי גלם אחרים כגון לחות פלסטיים לקירוי, חלקי פרזול ממתכת, יציקת יסודות בטון, פתרונות הצללה למיניהם (קני במבוק למשל או בד) ועוד. בכל מחסן עצים יידעו לספר על מגוון סוגי העץ שנרכשים לצרכי בניית פרגולות, לכל סוג יתרונות וחסרונות משלו המוכרים למי שעוסקים בתחום.
מומלץ עם כן להעסיק בעלי מקצוע לבניית הפרגולה, הם ידעו מתי ואלו אישורי בנייה נדרשים, כיצד להשיגם, איזה סוג פרגולה יתאים ביותר לצרכי המזמין, איך לתכנן את הפרגולה כך שתהיה יציבה ונאה ולבסוף גם להקים אותה עלפי התכנון ותוך הקפדה על עבודה מדויקת ורמת גימור גבוהה שתשווה לפרגולה את המראה המרשים הראוי לה.

תכנון בניית פרגולה

למרות שפרגולה היא לעיתים קרובות תוספת שאינה חלק בלתי נפרד מן המבנה ראוי להתייחס לתכנון שלה בכובד ראש.
רק תכנון נכון יביא לבניית פרגולות שישרתו אותנו באופן המוצלח ביותר, הן מבחינה פונקציונאלית והן כחלק מן העיצוב של המבנה ו/או המרחב שמחוצה לו.
בחירת המיקום המיועד לפרגולה הוא הנושא הראשון שיש לתת עליו את הדעת. לעיתים מדובר במיקום מתבקש, מעל מרפסת היוצאת כבמה אל החצר למשל, פעמים אחרות נוכל לבחור היכן למקם את הפרגולה, כמה גדולה תהיה, לאיזה כיוון תפנה, מה השיפוע הרצוי לגג הפרגולה, מה יהיה גובהה ועוד.

גם חומרי הגלם נבחרים בשלב תכנון הפרגולה. מחסן עצים עשיר בקרבת מקום מבטיח שלל אפשרויות. חשוב להכיר את תכונותיהם של סוגי העץ השונים, אלו טיפולים ותהליכי גימור דורש כל סוג עץ, איזה משקל יכולות קורות בעוביים השונים לשאת, מה משקלן העצמי ועוד.
שיקולים עיקריים שיש לקחת בחשבון בשלב התכנון של בניית פרגולות הם בחירת המיקום והייעוד, בחירת סוג הפרגולה, אופי חומר הגלם (עץ גושני או קורות), צורתו הכללית של המבנה, תכנון תקציב, החלטות עיצוב כגון צבע, שיטת הצללה ואלמנטים דקורטיביים שנרצה לכלול.

בחירת סוג העץ לבניית פרגולות

בכל מחסן עצים נוכל למצוא מגוון סוגי עץ היכולים לשמש לבניית פרגולות. ההבדלים הם גם בעץ עצמו וגם במידות הקיימות מבחינת חתכי ואורכי הקורות והלוחות שעץ מסוג זה מגיע בהם.
חלוקה דיכוטומית כללית ניתן לעשות בין פרגולות הנבנות מקורות וכאלה הנבנות מעץ גושני (קורות בחתכים של מעל 15 סמ' על 15 סמ' ועד אפילו 40סמ' על 40 סמ'!).
עץ גושני הוא בעל מראה גס ומאסיבי יותר אולם פעמים רבות אין הכרח בחוזק שמציעות קורות עץ גושני ומשקלן העצמי הגבוה עשוי אפילו להוות בעיה. עניין נוסף הוא המחיר, עץ גושני נוטה להיות יקר יותר (כך למשל קורת עץ גושני במידות 20 סמ' על 20סמ' תעלה יותר משתי קורות של 20סמ' על 10סמ').
עץ גושני מגיע פעמים רבות כשהוא עדיין לא מוקצע או מלוטש, בעת בניית פרגולות מעץ גושני שיוצב גם באזורים שבהם ניגע בידינו יהיה צורך לשייף את העץ כך שלא יוכלו להיפצע ממנו.
העץ הנפוץ ביותר לבניית פרגולות בארץ הוא עץ האורן. מדובר בעץ שמקורו ביערות באירופה והוא זול יחסית, נוח לעבודה, בעל מראה נאה ועמידות טובה בתנאי שעבר טיפולי אימפרגנציה (להגנה מפגעי מזיקים ומזג אוויר) ומיושם עליו גימור מתאים (צבע, לכה או שמן) המגן עליו מפני רטיבות ומקרינת השמש. בכל מחסן עצים נמצא מגוון קורות ולוחות עץ אורן במידות אופייניות, כולל עץ אורן גושני.

חיפוי הפרגולה

נושא חשוב בבניית פרגולות הוא אופן חיפוין. ראשית יש להחליט אם החיפוי יהיה רק לצרכי הצללה או גם להגנה מחדירת מים. פתרונות הצללה לפרגולות ניתן למצוא בכל מחסן עצים בדמות סרגלי הצללה או חיפוי במבוק. אם בחרנו להוסיף מעל להצללה גם לוחות להגנה מגשם נוכל למצוא בדרך כלל גם כאלה במחסן עצים או שאצל ספקי צרכי בנייה.

בניית פרגולות היא מלאכה מאתגרת הדורשת שילוב מגוון יכולות. אין פלא שישנם בעלי מקצוע שהופכים בניית פרגולות לתחום התמחותם, בעלי מקצוע כאלה יוכלו לסייע בייעוץ, הכוונה וביצוע בפועל של פרויקט בניית פרגולה.

תהליך בניית פרגולה

במזג האוויר הישראלי מספקות פרגולות פיתרונות חיפוי והצללה המתאימים לחצרות ולמרפסות, ומהוות אמצעי מועדף ויעיל כנגד חום השמש וגשמים. יחד עם זאת, לא כל אחד יודע איך בונים פרגולה, וגם לא שהתקנתן של פרגולות דורשת אישורי בנייה. באופן כללי, בניית פרגולה ניתנת לביצוע לבד או בעזרת אנשי מקצועי, אך מלאכה עצמאית דורשת מהבנאי להיות בעל ידע ויכולות טכניות בבנייה בעץ ,ולהבין איך בונים פרגולה על כל השלבים השונים, החל בשלב התכנון, חישוב העלויות וקבלת האישורים, דרך רכישת העצים עצמם ועד לבנייתה והקמתה של הפרגולה.

תכנון פרגולה

כמו כל תחום בנייה אחר, כגון חיפוי קירות פנים או בניית מחסן, התשובה לשאלה איך בונים פרגולה מתחילה בתכנון נכון. ראשית יש להגדיר את ייעודה של הפרגולה ומיקומה, והאם היא נועדה לשמש כמחסה נגד גשם, שמש או שניהם, שכן הייעוד ישפיע על חומרי הגלם ועל אופן בנייתה ועיצובה. לאחר שהוגדרה מטרת הפרגולה יש למדוד את השטחים הרצויים ולתכנן את התקציב, שמושפע מגודל הפרגולה, מסוג העץ ממנו היא תיבנה, ומעלויות הברגים, תושבות המתכת, קירוי הפרגולה והצבע. זאת בהנחה שאינכם מסתייעים באיש מקצוע שעבודתו כרוכה כמובן בעלויות נוזפות. לאחר שהוגדרו התקציב והגודל יש לתכנן ולשרטט במדויק את חזותה של הפרגולה, כאשר כמות עמודי התמיכה משתנה בהתאם לייעודה ולגודלה.

רישוי לבניית פרגולה

חשוב לדעת כי לצורך בניית פרגולה חייבים להגיש בקשה מצומצמת לקבלת אישור בנייה מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה. בקשה זו יש להגיש בצירוף אישור תוכניות של איש מקצוע מוסמך כמו מהנדס או אדריכל, ועליה לכלול שרטוט של הפרגולה, מפת המבנה והמגרש, פירוט גודלה של הפרגולה ונסח הטאבו של הנכס.

רכישת חומרי גלם לפרגולה

לאחר קבלת אישור בנייה לפרגולה הגיע הזמן לרכוש את העצים עבורה. מומלץ לרכוש את חומרי הגלם במחסני עצים גדולים ומקצועיים, אשר מייבאים ומחזיקים מלאי גדול של עצים איכותיים לכל מטרה, החל בבניית חיפוי קירות פנים, דרך התקנת דקים ועד להקמת פרגולות. במחסן עצים רציני תוכלו לרכוש עצים במידות המדויקות, וכמו כן תקבלו ליווי וייעוץ מקצוע לגבי השאלות איך בונים פרגולה, מהם העצים המתאימים לה, אילו חומרי גלם נוספים נחוצים לכם. אגב, שאת רוב החומרים הנלווים ניתן לרכוש במחסן העצים.

צביעת עצי הפרגולה

לאחר הרכישה ובטרם תחילת בניית הפרגולה מומלץ לצבוע את העצים בצבע מיוחד השומר עליהם מפני פגעי מזג האוויר. ניתן אמנם לצבוע את הפרגולה גם בסיום התהליך, אך הצביעה הרבה יותר פשוטה ויסודית כאשר היא נעשית על גבי קורות העץ לפני הצבתן.

בניית יסודות לפרגולה

מבחינה מעשית בשטח, התשובה לשאלה איך בונים פרגולה מתחילה בבניית יסודות עבורה. מדובר בחפירת בורות באדמה בעומק ממוצע של כחצי מטר, בהם יוצקים בטון ומניחים את תושבות הפרגולה או את העמודים עצמם המצופים בשכבת הגנה.

התקנת עמודי הפרגולה

אם התקנתם את העמודים ישירות בבטון אתם יכולים לדלג על שלב זה, אך אם השתמשתם בתושבות בסיס השלב הבא הינו התקנת עמודים, אשר כמותם משתנה בהתאם לגודל הפרגולה ולסוג וחוזק העץ המשמש בה. את העמודים עצמם יש לחבר לבסיס בעזרת ברגים מיוחדים, הניתנים לרכישה בכל מחסן עצים מקצועי שמספק ציוד נלווה למטרות שונות, כגון להתקנת דקים או עבור חיפוי קירות פנים מעץ. יש לציין כי על מנת לשמור על עמידות הפרגולה חשוב לדאוג שהעמודים יהיו מפולסים.

בניית שלד לפרגולה

המענה לשאלה איך בונים פרגולה ממשיך בבניית השלד שלאחריו התקנת הקירוי. חשוב לדעת כי אופן הבנייה משתנה בין פרגולה צמודה בה השלד מחובר אל הקיר בצידו האחד, לבין פרגולה עצמאית ונפרדת בה כל השלד בנוי ומונח על העמודים. השלד עצמו מורכב מקורות עץ מרכזיות חזקות ועמידות המחוברות לעמודים, וכן מקורות אורך המשמשות לצרכי חיפוי ואסטטיקה ומחוברות אל הקורות המרכזיות.

קירוי הפרגולה

התשובה לשאלה איך בונים פרגולה מסתיימת בבניית גג המונח על גבי השלד. סוג הקירוי משתנה בהתאם לייעודה של הפרגולה ועשוי להיות מקורות עץ מאווררות למטרות הצללה, או מרעפים, יריעות בד ופלסטיק גלי למטרות איטום והצללה. לאחר התקנת החיפוי הפרגולה מוכנה לשימוש, וכעת גם אתם תוכלו לספר לחבריכם איך בונים פרגולה.

 

תוצרת ארה״ב

הדק הסינטטי
!הטוב בעולם

:לפרטים ולהזמנות

03-538-6205

ריהוט עץ מלא ייחודי במבצע חיסול